Problem jest coraz większy i dotyczy każdego z nas, bo tam gdzie jest prowadzona działalność produkcyjna, usługowo-handlowa, rekreacyjno-wypoczynkowa, warzywno-ogrodowa, bytowanie ludzi i zwierząt, tam zawsze są, były i będą powstawały śmieci – odpady różnego rodzaju.
Dlatego powinniśmy we własnym otoczeniu minimalizować ich ilość, nauczyć się je poprawnie składować, zagospodarować i wykorzystywać bezpiecznie dla środowiska. Przypomnijmy, że regulamin ROD w § 42 zobowiązuje każdego działkowca do posiadania kompostownika na swojej działce.
Proces kompostowania jest znany ludzkości od wieków, polega na kontrolowanym, mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych w odpowiednich warunkach temperatury i wilgotności przy dostępie powietrza, a przyczyniają się do tego głównie termofilne promieniowce, bakterie, pleśnie oraz dżdżownice. Biomateriał wytworzony przez florę i faunę „powraca” jako cenny kompost, bowiem w naturze nic nie ginie.
Samo kompostowanie jest najprostszym i najtańszym sposobem na cywilizowane i należyte pozbywanie się zbędnych odpadów organicznych (tj. trawy, chwasty, liście, darń trawnika, słoma , pędy bylin i roślin jednorocznych, resztki warzyw, fragmenty roślin i muł wydobyty z oczka wodnego czy stara ziemia wysypana z donic itd.), a także kory, gałęzi i konarów drzew drobno rozdrobnionych, jednocześnie uzyskanie cennego naturalnego – w pełni ekologicznego nawozu organicznego, bowiem:
- Kompost to substancja organiczna, która nie szkodzi roślinom – nie grozi przenawożeniem i nie uszkadza młodych roślin.
- Kompost poprawia strukturę podłoża. Dzięki próchnicy, którą zawiera, gleba piaszczysta dobrze chłonie wodę i staje się bardziej plastyczna, a gleba zwięzła i ciężka – pulchna i przewiewna.
- Kompost jest przygotowywany w danym ogrodzie głównie z resztek roślinnych pochodzących z tego miejsca, a więc jak w naturze – po rozłożeniu oddajemy ziemi materię i energię, które były z niej czerpane.
- Do kompostowania nadają się resztki organiczne, które zwykle stanowią znaczną część użytecznych śmieci – odpadów. Mamy więc dodatkową korzyść, wzbogacamy nimi skład potrzebnego nawozu naszej działki.
- Kompost nie ma szkodliwego wpływu na ludzi ani na rośliny. Stosując go, nie trzeba chronić skóry i przestrzegać okresu karencji.
Pamiętaj !
- Odpady zielone powinny być kompostowane na swojej działce przez każdego działkowca.
- Gałęzie i konary drzew, nie wyrzucamy lecz dokładnie rozdrobnimy, a „ zrębki ” należy kompostować i zagospodarować na swojej działce lub można, a raczej należy zawsze dogadać się i wymienić z sąsiadującym działkowcem.
- Dojrzały kompost można stosować bez żadnych obaw i ograniczeń ilościowych do nawożenia gleby.
Kompost stale dodawany do gleby zwiększa w niej zawartość próchnicy poprawiając strukturę słabych gleb. Zwiększa urodzajność plonów, pozwala na rekultywację ubogiej w składniki odżywcze i mineralne lub zanieczyszczonej gleby. - Kompostowniki najczęściej wykonuje się je z drewna, metalu, plastiku lub siatki drucianej. Kompostownik możemy wykonać we własnym zakresie jak i zakupić gotowy w sklepie
Pobierz plik w PDF>> Jak zrobić kompostownik?
Namysłów dn.11-04-2014r
MR